Απάντηση: Τεχνολογία σε όλους τους σκληρούς δίσκους (ΗDD για συντομία) των πρόσφατων χρόνων, η οποία καταγράφει εσωτερικά τιμές κάποιων χαρακτηριστικών, όπως ο αριθμός των σφαλμάτων που πραγματοποιήθηκαν, το είδος τους, η θερμοκρασία του σκληρού.
Ερώτηση: Και ποιος ο λόγος καταγραφής αυτών των χαρακτηριστικών;
Απάντηση: Αργά ή γρήγορα όλοι οι HDD τα τινάζουν. Αναγνωρίζοντας το αναπόφευκτο, οι κατασκευαστές πραγματοποίησαν μετρήσεις/μελέτες οι οποίες να συσχετίσουν διάφορα χαρακτηριστικά ενός δίσκου με (α) την υγεία του και (β) σε περίπτωση άσχημης υγείας, να προβλεφθεί ο χρόνος που απομένει μέχρι ο ασθενής να τα τινάξει οριστικά.
Βλέπετε, εκτός και αν ρίξουμε καφέ σε έναν δίσκο ή τον πετάξουμε από τον 4ο όροφο, ένας HDD δεν τα τινάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι σταδιακή η φθορά, αλλά όχι ορατή σε μας, ώσπου να γίνει το μεγάλο κακό...
Ερώτηση: Δλδ, το SMART είναι κάποιο μέντιουμ;
Απάντηση: .........
Ερώτηση: Νταξ, μου άνοιξες την περιέργεια, πώς προβλέπει;
Απάντηση: Με κάποια ανάλυση βρέθηκε ότι υπάρχει έντονη συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών ενός δίσκου και της υγείας του. Για συγκεκριμένο μοντέλο δίσκου, ο κατασκευαστής του ορίζει τα χαρακτηριστικά που παρακολουθεί το SMART αλλά και κατώφλια (thresholds) (συγκεκριμένες, σταθερές τιμές δλδ) για αρκετά ένα από αυτά. Αν η τιμή ενός χαρακτηριστικού πέσει κάτω (ή ακόμα και αν αρχίσει να πλησιάσει) από το κατώφλι ... τότε θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε!
Ερώτηση: Καλά όλα αυτά, αλλά δεν κατάλαβα Χριστό... Πώς με βοηθάει το SMART βρε αδερφέ;
Απάντηση: Έχοντας κάποιο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να:
* Διαβάζει τις τιμές των χαρακτηριστικών των δίσκων και τα κατώφλια,
* Nα βγάζει κάποιο μήνυμα αν προβλέπεται σύντομα πρόβλημα
* Να υπολογίζει χρόνο ώσπου να τα τινάξει οριστικά ο δίσκος σας
* Nα στείλει e-mail (μήνυμα γενικά) όταν ο δίσκος παρουσίασε ένα σημαντικό πρόβλημα
* κ.α. ...
Ερώτηση: Και ποιο πρόγραμμα τα κάνει αυτά;
Απάντηση: Υπάρχουν πολλά προγράμματα; Σε Linux και *BSD χρησιμοποιώ τα smartmontools τα οποία τρέχουν ως δαίμονας και τα έχω ρυθμίσει να με ειδοποιήσουν αν κάτι στραβώσει μέσω email. Με αυτήν την πληροφορία, μπορώ να παραγγείλω νέο δίσκο για να μην έχω μεγάλο downtime σαν τα τινάξει οριστικά, να πάρω άμεσα backup κτλ.
Ερώτηση: Tα smartmontools κυκλοφορούν και για Windows;
Απάντηση:Nαι και είναι και open-source αλλά θα ζορίσει λίγο ή ρύθμισή του.
Ερώτηση: Εναλλακτικές λύσεις για Windows;
Απάντηση: To Google είναι φίλος σας ! Με μια σύντομη αναζήτηση βρήκα ένα αρκετά συμπαθητικό shareware πρόγραμμα, το Drive Health. O hedgehog βρήκε το HDD Health, το οποίο είναι και δωρεάν για προσωπική χρήση (όχι σε επιχείρηση δλδ).
Το πρώτο πλεονεκτεί σε σχέση με το δεύτερη στο ότι έχει μικρότερες απαιτήσεις μνήμης και επειδή τρέχει σαν service, μπορείτε να ειδοποιηθείτε αν στραβώσει κάτι, ακόμα και αν δεν είστε logged-in. Ή ακόμα και αν δεν τρέχει η σχετική γραφική εφαρμογή του (η οποία και δε χρειάζεται σε τελική ανάλυση, τα βασικά που χρειάζεσαι σου τα παρέχει το service κομμάτι του). Από την άλλη, το HDD health φαίνεται να δουλεύει πλήρες, παρακολουθώντας όλες τις παραμέτρους smart. Αν έχετε χρήστες που δουλεύουν στο μηχάνημα σαν users ή power users δε θα παίξει όμως, πρέπει ο χρήστης που το φορτώνει να είναι admin. H επιλογή είναι δική σας.
Θα χρειαστεί να κάνετε 2 πράγματα. Συνίσταται κατ'αρχήν να ενεργοποιήσετε την επιλογή "Enable SMART" μέσα στο BIOS.
Μετά εγκαταστήστε το Drive Health ή το HDD Health, από το παραπάνω link. Όπως είπα, το πρώτο είναι shareware πρόγραμμα, οπότε κάποια χαρακτηριστικά δεν παρακολουθούνται, αλλά γενικά βρήκα ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του σημαντικά.
Ερώτηση: Πώς το χρησιμοποιώ;
Απάντηση: Αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο δίσκο, δε θα δείτε τίποτα. Αν εγκαταστήσατε το Drive Health, τότε εγκαταστάθηκε και ένα service, το οποίο κάθε μία ώρα διαβάζει τις τιμές των χαρακτηριστικών των δίσκων σας, τις οποίες και καταγράφει. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες παρακολούθησης ενός δίσκου, παρακολουθείται από το service μόνο αν έχει ξεπεραστεί κάποιο κατώφλι, οπότε θα ειδοποιηθείτε άμεσα με μήνυμα στην οθόνη, ακόμα και αν δεν είστε logged in (το τελευταίο μόνο σε XP/NT/2000)! Το ξεπέρασμα ενός κατωφλίου λέγεται TEC (Threshold Exceeded Condition - Κατάσταση υπέρβασης κατωφλίου ασφαλείας, σε ελεύθερη μετάφραση). Το μήνυμα που θα σας εμφανιστεί αν έχουμε υπερβεί ένα κατώφλι έχει την μορφή της πρώτης συνημμένης εικόνας.
Αν εγκαταστήσατε το HDD Health, παρόμοια θα εμφανιστεί σχετική ειδοποίηση. Απλά θα πρέπει εδώ να φροντίσετε να είναι ενεργό το HDD Health, δεν έχει δικό τους service. Το μόνο που ίσως θα θέλετε να πειράξετε είναι το διάστημα μεταξύ των ερωτήσεων κατάστασης: εξ ορισμού είναι 15', καλό είναι ίσως να το κάνετε 60' (Οptions -> General -> Polling Options -> Poll Drives every...) καθώς και τον έλεγχο θερμοκρασίας να γίνεται κάθε 60''
Ερώτηση: Μίλησες για το τι κάνει το πρόγραμμα τις 2 πρώτες εβδομάδες παρακολούθησης. Τι αλλάζει μετά;
Απάντηση: Εδώ είναι η μεγάλη "μαγκιά": έχοντας μαζέψει δεδομένα για τουλάχιστον 2 περίπου εβδομάδες λειτουργίας του δίσκου, όλα σχεδόν τα προγράμματα SMART (συμπεριλαμβανομένου και του Drive Health και του HDD Health) μπορούν να "προβλέψουν" σε πόσο χρόνο κάποιο κρίσιμο χαρακτηριστικό θα φτάσει κοντά στο κατώφλι ή πόσος χρόνος απομένει μέχρι να τον απωλέσετε πλήρως!!! Με αυτήν την πληροφόρηση έχετε χρόνο για να σώσετε τα αρχεία σας πριν συμβεί το κακό! Το μήνυμα που θα σας εμφανιστεί, μπορεί να έχει τη μορφή της δεύτερης συνημμένης εικόνας (στη συγκεκριμένη προβλέπεται ότι θα μπούμε σε κατάσταση TEC, δλδ θα ξεπεράσουμε το κατώφλι ασφαλείας, σε 3 μέρες!) που προέρχεται από το Drive Health
Ερώτηση: Μπορώ να δω τα χαρακτηριστικά και με γραφικό τρόπο;
Απάντηση: Στο Drive Health Εκτελέστε την αντίστοιχη εφαρμογή! Στο HDD Health συμπεριλαμβάνεται.
Ερώτηση: Από ότι φαίνεται, είναι περισσότερο "παθητικό" εργαλείο. Μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει πιο ενεργά;
Απάντηση: Aκριβώς παθητικό δεν είναι, λόγω του χαρακτηριστικού της πρόβλεψης. Καθαρά ως ενεργό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε δίσκους η οποίοι στα χαρακτηριστικά τους SMART, έχουν και την θερμοκρασία του δίσκου. Αν είναι υψηλή, μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετική τοποθέτηση στο κουτί του συστήματος, ώσπου να δείτε τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Χαμηλότερη θερμοκρασία -> μεγαλύτερος χρόνος ζωής !
Ερώτηση: Γενικά, η χρήση κάποιου προγράμματος SMART επηρεάζει την απόδοση του δίσκου που παρακαλουθείται;
Απάντηση: Γενικά όχι. Παρέχονται πάντως άπειροι τρόποι για να παίξεις με SMART σε ένα δίσκο. Ο απλούστερος είναι το απλό διάβασμα τιμών των χαρακτηριστιστικών και των κατωφλίων. Μπορείς όμως να κάνεις και σύντομα ή offline ή οnline διαγνωστικά τεστ καθώς και άλλα. Από όσο γνωρίζω, μόνο το online test θα απασχολήσει το δίσκο, στα άλλα καθυστερείται αυτόματα από τον δίσκο η διαδικασία τεστ, ώσπου ο δίσκος να γίνει idle
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου