Social Icons

Πώς να κατεβάσετε τα Linux και να τα γράψετε σε DVD ή USB..

1o Μέρος Σε αυτό το πρώτο μέρος της ανάρτησεις θα περιγράψουμε Βήμα Βήμα πώς να κατεβάσετε τα Linux και να τα γράψετε σε ένα DVD ή USB...

Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας online ερωτηματολόγιο εύκολα και γρήγορα!

Η Google έχει βελτιώσει το συγκεκριμένο εργαλείο με νέες επιλογές και στοιχεία. Σε αυτήν λοιπόν την δημοσίευση θα σας περιγράψουμε από την αρχή την δημιουργία ενός online ερωτηματολογίου με τα νέα αυτά δεδομένα!

Sleep X: Πρόγραμμα για να κλείσετε με προεπιλεγμένο χρόνο τον υπολογιστή σας!

Σε αυτόν τον οδηγό θα περιγράψουμε πώς μπορούμε να βάλουμε να κλείσουμε τον υπολογιστή μας σε όσο χρόνο θέλουμε εμείς. Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το "Sleep X"!

Format Factory: Ένα πρόγραμμα που μετατρέπει σχεδόν "τα πάντα".

Άν έχετε βαρεθεί τα προγράμματα που υπάρχουν στο internet που υπόσχονται μετά το δωρεάν "κατέβασμα" τους παντός είδους μετατροπές, αλλά μετά την εγκατάσταση ζητάνε να αγοράσετε άδεια χρήσης και μετατρέπουν μόνο το μισό αρχείο, ήρθε για εσάς το "Format Factory". Ένα εύχρηστο δωρεάν πρόγραμμα μετατροπής που υποστηρίζει όλες τις γνωστές επεκτάσεις αρχείων.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα με τις μπλέ οθόνες (Blue Screen)

Τί ακριβώς σημαίνουν τα «κινέζικα» που διαβάζουμε στις μπλε οθόνες; Ποιά είναι η πηγή του προβλήματος; Πώς μπορούμε να το λύσουμε;

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Βήμα-Βήμα: Πώς να κατεβάσετε τα Linux και να τα γράψετε σε DVD ή USB για να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή!

Νικός Μαδεμλής
Greek Pc Guides
1o ΜέροςΣε αυτό το πρώτο μέρος της ανάρτησεις θα περιγράψουμε Βήμα Βήμα πώς να κατεβάσετε τα Linux και να τα γράψετε σε ένα DVD ή USB προκειμένου να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή!


Στο στο επόμενο 2ο μέρος θα σας δείξουμε πώς γίνετε η εγκατάσταση Βήμα Βήμα στον υπολογιστή...


Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουμε πιά διανομή linux θέλουμε!



Οι διανομές χωρίζονται κυρίως σε 2 κατηγορίες:

KDE

Θεωρείται το πιο σταθερό και το πιο αξιόπιστο. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τα Windows XP που είναι επίσης το πιο σταθερό λειτουργικό που έβγαλε η Microsoft και χαρακτηρίζονται από απλότητα, ταχύτητα και υψηλή λειτουργικότητα.

Ομοίως και το KDE έχει εξαιρετική λειτουργικότητα, χωρίς περιττές σάλτσες δηλαδή άσκοπα animation και άλλες οπτικές "βελτιώσεις". Και καθώς όλες αυτές οι "βελτιώσεις" που βλέπουμε σε όλα τα σύγχρονα λειτουργικά δεν είναι παρά μόδες που αποσκοπούν στο να θαμπώσουν και να κερδίσουν τον αρχάριο χρήστη που περιορίζεται σε απλές εργασίες είναι βέβαιο ότι όπως όλες οι μόδες, θα έρθουν και θα φύγουν. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν με το KDE


GNOME

Bασίζεται στην ίδια φιλοσοφία με ίσως λίγο περισσότερες οπτικές βελτιώσεις. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τα Vista ή τα Windows 7. Η σύγκριση με τα Windows γίνεται μόνο από εμφανισιακής και λειτουργικής πλευράς αλλά σε καμία περίπτωση από πλευράς σταθερότητας γιατί τη σταθερότητα του Linux τα Windows ούτε στον ύπνο τους δεν μπορούν να τη φτάσουν.
Γενικά το GNOME θεωρείται πιο ωραίο από το KDE και λίγο πιο βαρύ αλλά κατά τα άλλα είναι της ίδιας κλάσης.


Αφού επιλέξουμε ανάμεσα στο KDE/GNOME θα πρέπει να να επιλέξουμε ανάμεσα στην 32bit έκδοση και στην 64bit.
Η επιλογή θα γίνει ανάλογα το πόσο μνήμη έχουμε στον υπολογιστή μας και κατα πόσο ο επεξεργαστής μας είναι συμβατός με 64bitη έκδοση. Η έκδοση αναφέρετε στο μέγεθος της πληροφορίας που μπορούμε να στείλουμε στον υπολογιστή.
Χοντρικά δηλαδή στην 64bit έκδοση, μπορούμε να στείλουμε περισσότερες πληροφορίες στον υπολογιστή μας. Αυτό κυρίως θα το συναντήσουμε σε "βαριές" εφαρμογές και προγράμματα, οπότε αν θέλουμε τα linux για απλή χρήση δεν χρειάζεται να επιμένουμε πολύ σε αυτή η επιλογή.


Ήρθε η ώρα να επιλέξουμε πιά διανομή θα κατεβάσουμε:
Υπάρχουν πολλές διανομές στο Internet. Καθώς τα Unix είναι "ανοιχτό" λογισμικό ο καθένας μπορεί να βγάλει την δικιά του διανομή linux. 

Οι πιό διάσημες διανομές είναι:
  • Ubuntu: To Ubuntu αναπτύσσεται από την κοινότητά του και αυτή τη στιγμή είναι η πιο δημοφιλής διανομή, κυρίως επειδή απευθύνεται σε απλούς και αρχάριους χρήστες, προσφέρει περιβάλλον εύκολης εγκατάστασης και προορίζεται για μηχανήματα desktop και φορητούς υπολογιστές. Βασίζεται στο Debian GNU/Linux:      www.ubuntu.com

  • Fedora: Η διανομή βασίζεται στο παλιό καλό Red Hat Linux και αποτελείται εξ' ολοκλήρου από ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό. Αν και πλέον το Ubuntu έχει κερδίσει τους πρωτάρηδες χρήστες, η πρόταση της Red Hat πάντα αποτελούσε (τουλάχιστον για μερικούς) τη διανομή με την οποία θα ξεκινήσουν την εμπειρία τους με το Linux:     www.fedoraproject.org

  • Suse: To SUSE αποτελούσε πάντα την εναλλακτική έναντι στο Red Hat. Είναι αρκετά εμπλουτισμένο με γραφικά εργαλεία ρυθμίσεων, ιδανικά για τους αρχάριους χρήστες, καθώς και αισθητικά βελτιωμένα γραφικά περιβάλλοντα:   www.suse.com

Ξεκινάμε!

Εμείς επιλέξαμε το Ubuntu με την 32bit έκδοση για το παράδειγμά μας.
Αρχικά πάμε στο Site του Ubuntu (www.ubuntu.com) και πατάμε πάνω πάνω δεξιά "Download" και "Desktop":



Επιλέγουμε ανάμεσα στην 32bit και 64bit:



Εφόσον δεν θέλουμε να κάνουμε κάποια δωρεά πατάμε "Not now, take me to the download ›":



Αυτόματα θα ξεκινήσει η λήψη του Ubuntu! Άν δεν ξεκινήσει σε λίγα λεπτά πατάμε "If it doesn't, download now."







Όσο η λήψη συνεχίζεται θα κατεβάσουμε το εργαλείο με το οποίο θα "κάψουμε" το αρχείο που κατεβάζουμε έτσι ώστε να μπορούμε να τρέξουμε τα Linux και να τα εγκαταστήσουμε...

USB 



Άν θέλουμε να "κάψουμε" τα αρχεία σε usb disk και να κάνουμε το usb disk μας bootable, θα κατεβάσουμε το "Pen Drive" απο το παρακάτω Site:


http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/


Μεταβαίνουμε στο Site και πατάμε "Download UUI":




και το αρχείο κατεβαίνει αμέσως:




Ανοίγουμε το αρχείο και στην πρώτη σελίδα πατάμε "I Agree":



Στην σελίδα που εμφανίζεται,

στο πρώτο πεδίο βάζουμε την διανομή Linux που κατεβάσαμε. Στην περίπτωσή μας βάζουμε "Ubuntu".

στο δεύτερο πεδίο πατάμε "Browse" και επιλέγουμε το αρχείο που κατεβάσαμε στην αρχή. Μετά κλίκ στον "Άνοιγμα":




Στο τρίτο πεδίο βάζουμε το USB stick μας. Αποθηκεύουμε κάπου αλλού αν έχουμε αρχεία μέσα καθώς ότι υπάρχει μέσα στο φλασάκι μας θα διαγραφεί.

Τσεκάρουμε την επιλογή "We will format your (...το φλασάκι μας) as FAT32.

Πατάμε "Create" και στο παράθυρο που εμφανίζεται "Ναι"!





Στην συνέχεια περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να διαμορφωθεί το φλασάκι, να αποσυμπιεστούν τα αρχεία και να γραφτούν στο usb stick...:




Και η διαδικασία τελείωσε! Πατάμε "Close".




Το φλασάκι μας είναι έτοιμο και bootable! Το μόνο που μένει τώρα είναι να κάνουμε μια επανεκκίνηση τον υπολογιστή και να bootάρουμε απο το φλασάκι. Σε επόμενη ανάρτησή μας θα εξηγήσουμε βήμα βήμα πώς θα bootάρουμε απο το φλασάκι και πώς κάνουμε εγκατάσταση τα Ubuntu!




DVD


Άν θέλουμε να "κάψουμε" τα αρχεία σε DVD και να κάνουμε το DVD μας bootable, θα χρησιμοποιήσουμε το "Windows Disc Image Burner"  των Windows:

Πατάμε δεξί κλίκ στο αρχείο που κατεβάσαμε, "Άνοιγμα με" και κλίκ στο "Πρ.εγγραφής ειδώλου δίσκου Windows (Windows Disc Image Burner)":




Βάζουμε ένα άδειο DVD μέσα στο DVD drive. Στην "Μονάδα εγγραφής δίσκου" επιλέγουμε το DVD drive μας και έπειτα "Εγγραφή". Αν θέλουμε μπορούμε να επιλέξουμε να γίνει έλεγχος του δίσκου μετά την εγγραφή:





Περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να γραφτούν τα αρχεία στο DVD μας και να γίνει η επαλήθευση δίσκου:



Και το DVD μας είναι έτοιμο και bootable! 



Το μόνο που μένει τώρα είναι να κάνουμε μια επανεκκίνηση τον υπολογιστή και να bootάρουμε απο το DVD. Σε επόμενη ανάρτησή μας θα εξηγήσουμε βήμα βήμα πώς θα bootάρουμε απο το DVD και πώς κάνουμε εγκατάσταση τα Ubuntu!




Δεκτές οι παρατηρήσεις, προσθήκες, ιδέες ή αν έχετε κάποιο πρόβλημα, με χαρά μου θα βοηθήσω...


Μπορείτε να μου στείλετε e-mail στο NickTheGreek93@gmail.com ή απλά αφήστε σχόλιο... :)


Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε τον οδηγό μου, θα σας παρακαλούσα να αναφέρετε τη πηγή...


Greek Pc Guides




Δεν υπάρχουν σχόλια :