Social Icons

Πώς να κατεβάσετε τα Linux και να τα γράψετε σε DVD ή USB..

1o Μέρος Σε αυτό το πρώτο μέρος της ανάρτησεις θα περιγράψουμε Βήμα Βήμα πώς να κατεβάσετε τα Linux και να τα γράψετε σε ένα DVD ή USB...

Πώς να δημιουργήσετε το δικό σας online ερωτηματολόγιο εύκολα και γρήγορα!

Η Google έχει βελτιώσει το συγκεκριμένο εργαλείο με νέες επιλογές και στοιχεία. Σε αυτήν λοιπόν την δημοσίευση θα σας περιγράψουμε από την αρχή την δημιουργία ενός online ερωτηματολογίου με τα νέα αυτά δεδομένα!

Sleep X: Πρόγραμμα για να κλείσετε με προεπιλεγμένο χρόνο τον υπολογιστή σας!

Σε αυτόν τον οδηγό θα περιγράψουμε πώς μπορούμε να βάλουμε να κλείσουμε τον υπολογιστή μας σε όσο χρόνο θέλουμε εμείς. Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι το "Sleep X"!

Format Factory: Ένα πρόγραμμα που μετατρέπει σχεδόν "τα πάντα".

Άν έχετε βαρεθεί τα προγράμματα που υπάρχουν στο internet που υπόσχονται μετά το δωρεάν "κατέβασμα" τους παντός είδους μετατροπές, αλλά μετά την εγκατάσταση ζητάνε να αγοράσετε άδεια χρήσης και μετατρέπουν μόνο το μισό αρχείο, ήρθε για εσάς το "Format Factory". Ένα εύχρηστο δωρεάν πρόγραμμα μετατροπής που υποστηρίζει όλες τις γνωστές επεκτάσεις αρχείων.

Πώς να λύσετε το πρόβλημα με τις μπλέ οθόνες (Blue Screen)

Τί ακριβώς σημαίνουν τα «κινέζικα» που διαβάζουμε στις μπλε οθόνες; Ποιά είναι η πηγή του προβλήματος; Πώς μπορούμε να το λύσουμε;

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Πώς να εξετάσετε την σύνδεση internet ADSL για τυχόν προβλήματα.

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα ανάμεσα στους χρήστες του internet είναι να ελέγξουν την σύνδεση τους για να εντοπιστεί το ακριβές πρόβλημα. Ακόμη και όταν έχουμε ακολουθήσει επακριβώς τις οδηγίες του προμηθευτή πολλοί είναι οι λόγοι που κάποιες φορές δε δουλεύουν όλα καλά. Η υπηρεσία μπορεί να μην έχει ενεργοποιηθεί, το hardware ίσως δεν εγκαταστάθηκε σωστά ή ο provider μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα. Όποιο και να είναι το πρόβλημα υπάρχουν κάποια εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα Windows XP και μπορούν να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε πιθανά προβλήματα.

Πριν προχωρήσουμε στο πρακτικό μέρος, ας δούμε τα μέρη που εμπλέκονται σε μια σύνδεση στο internet . Οι πληροφορίες διακινούνται στο internet μέσω του ISP . Αυτό γίνεται μέσω ενός υψηλής ταχύτητας modem που είναι εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας. Ο υπολογιστής μας καλείται host , ο ISP θα του δώσει μια IP address και ένα ζεύγος password και username . Αυτά είναι όλα που έχουμε από τον πάροχο υπηρεσιών. Μερικές φορές η σύνδεση αποτυγχάνει. Ίσως να μπορούμε να τη διορθώσουμε μπορεί και όχι, τουλάχιστον μπορούμε να συλλέξουμε κάποιες πληροφορίες που είναι χρήσιμες σε εμάς και τον ISP .

Αρχίζουμε με την γραμμή εντολών ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: Έναρξη>βοηθήματα>γραμμή εντολών. Έτσι θα ανοίξει ένα παράθυρο στο οποίο μπορούμε να πληκτρολογήσουμε εντολές. Γράφουμε : IPCONFIG , αυτή η εντολή μας δίνει την ενεργή σύνδεση δικτύου που υπάρχει την δεδομένη στιγμή στον υπολογιστή μας. Ακολουθεί ένα παράδειγμα :

Connection-specific DNS Suffix . :

IP Address. . . . . . . . . . . . : 68.239.158.45

Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255

Default Gateway . . . . . . . . . : 68.239.158.45

Η παραπάνω έξοδος παράχθηκε με την εντολή IPCONFIG και αφορά τον υπολογιστή στον οποίο την τρέξαμε. Η IP έχει δοθεί από τον ISP . Σε αυτή την εντολή μπορούμε να προσθέσουμε μια παράμετρο για να πάρουμε μια πιο λεπτομερή αναφορά. Πληκτρολογούμε : IPCONFIG/ALL

Connection-specific DNS Suffix . :

Description . . . . . . . . . . . : WAN (PPP/SLIP) Interface

Physical Address. . . . . . . . . : 00-53-45-00-00-00

Dhcp Enabled. . . . . . . . . . . : No

IP Address. . . . . . . . . . . . : 68.239.158.45

Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255

Default Gateway . . . . . . . . . : 68.239.158.45

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 151.198.0.39 151.197.0.39

NetBIOS over TCP/IP. . . . . . . . : Disabled

Τώρα η έξοδος περιλαμβάνει την φυσική διεύθυνση της κάρτας δικτύου που είναι εγκατεστημένη στον υπολογιστή καθώς και την DNS IP address . Με τα παραπάνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Όλα δείχνουν καλά . Τώρα κάνουμε αποσύνδεση και ξανατρέχουμε την εντολή . Ας δούμε την νέα έξοδο :

Connection-specific DNS Suffix . :

IP Address. . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1

Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0

Default Gateway . . . . . . . . . :

Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε DNS server . Από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε συνδεμένοι στο internet . Επίσης πρέπει να προσέξουμε ότι η IP address ξεκινά με 192.168 η οποία είναι και η προκαθορισμένη διεύθυνση όταν ο υπολογιστής δεν είναι συνδεμένος στο internet .

’λλη μια εντολή είναι η ping . Αυτή η εντολή μας επιτρέπει να ελέγξουμε αν ένας υπολογιστής είναι συνδεμένος στο δίκτυο έτοιμος για επικοινωνία, άσχετα αν αυτό είναι intranet ή internet . Με το που τρέχουμε την εντολή ένα πακέτο στέλνεται στον υπολογιστή που έχουμε ορίσει και μας επιστρέφει τον χρόνο που πήρε στο πακέτο αυτό να ταξιδέψει μέχρι τον προορισμό του. Ας δούμε την έξοδο όταν ορίζουμε σαν διεύθυνση το www . yahoo . com :

C:>ping www.yahoo.com

Pinging www.yahoo.akadns.net [216.109.118.66] with 32 bytes of data:

Reply from 216.109.118.66: bytes=32 time=35ms TTL=55

Reply from 216.109.118.66: bytes=32 time=39ms TTL=55

Ping statistics for 216.109.118.66:

Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),

Approximate round trip times in milli-seconds:

Minimum = 35ms, Maximum = 39ms, Average = 38ms.

Αυτό δείχνει πως ο υπολογιστής αυτός ήταν προσιτός και συνδεμένος στο internet .

Μία πολύ σημαντική εντολή είναι η Nslookup . Αυτή μας επιτρέπει να ελέγξουμε ο DNS server ( domain name server ) δουλεύει σωστά. Η λειτουργία ενός DNS server είναι να μεταφράζει την IP διευθύνση σε domain name .

C:> nslookup www.yahoo.com

Server: home5.bellatlantic.net

Address: 151.198.0.39



Non-authoritative answer:

Name: www.yahoo.akadns.net

Addresses: 216.109.118.67

Aliases: www.yahoo.com

Δίνουμε σαν παράμετρο το domain και παίρνουμε την διεύθυνσή του.

Με τη χρήση αυτών των εντολών μπορούμε να καταλάβουμε που βρίσκεται το πρόβλημα της σύνδεσής μας και να πάρουμε αρκετές πληροφορίες χρήσιμες σε εμάς αλλά πιθανόν και στους τεχνικούς του ISP που θα κληθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια :