1) Εικόνα.Αν η κάρτα γραφικών έχει DVI τότε είστε τυχεροί γιατί θα έχετε την βέλτιστη ποιότητα εικόνας. Στην δικιά μου περίπτωση η κάρτα γραφικών είχε 2 DVI και ο προβολέας HDMI, οπότε πήρα ένα καλώδιο DVI->HDMI (50€ περίπου, 5μ μήκος, από το πλαίσιο αλλά θα βρείτε παντού). Αν θέλετε μεγαλύτερο μήκος συγουρευτείτε ότι υπάρχει δυνατότητα αλλαγής αν δεν είναι καλής ποιότητας και εμφανίζονται artifacts στην εικόνα.
Αφού συνδέστε τον προβολέα (ή την LCD), ενεργοποιήστε την. Στην δικιά μου περίπτωση (Ati Radeon X1600XT) έκανα δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας-->Ati Catalyst Control Center.
Εκεί στο Display Manager ->Detect displayes αν χρειαστεί, και στο "attached displays currently disabled θα έχει την δεύτερη οθόνη/προβολέα. Δεξί κλικ στο εικονίδιο και "Clone"
Τώρα ότι δείχνει η μία οθόνη θα δείχνει και η άλλη.
Αν τυχόν έχετε επιλέξει στην δεύτερη έξοδο της κάρτας γραφικών να επεκτείνεται η επιφάνεια εργασίας (αντί για "Clone"), να ξέρετε ότι στην δεύτερη έξοδο δεν υπάρχει επιτάχυνση γραφικών και θα πηγαίνει σπαστά το βίντεο.
Κάτω στο desktop area επιλέξτε 1280x720, ή 1920x1080, όσο είναι και η ονομαστική ανάλυση της LCD/προβολέα.
Αν τυχόν δεν υπάρχουν αυτές οι αναλύσεις, πηγαίνετε αριστερά στο Digital Panel Properties-->HDTV Support, και τσεκάρετε το "add 720p60 formats..." κτλ.
Στον προβολέα μου χρειάστηκε επιπλέον αν ρυθμίσω στο output scaling->Larger γιατί διαφορετικά μου έτρωγε μέρος της εικόνας και δεν φαινόταν το Start menu.
Στην συνέχεια εγκαθιστούμε τα απαραίτητα προγράμματα για βίντεο. Συστήνω το Media Player Classic το οποίο είναι δωρεάν. Πηγαίνουμε View->Options->Output->VRM9 (renderless) αν θέλουμε να βλέπει εξωτερικούς υπότιτλους.
Αν είναι εγκατεστημένο το Powerdvd 7 Ultra θα προσφέρει καλύτερη επιτάχυνση στο βίντεο χρησιμοποιώντας την κάρτα γραφικών.
2) Ήχος. Στην μητρική μου (DFI Lanparty NF4 SLI-D) έχει το NF4 Chipset με Onboard κάρτα ήχου και spdif έξοδο. Με τους drivers της nvidia δεν βρήκα ρύθμιση για spdif, οπότε εγκατέστησα τους Drivers της Realtek, και ρύμισα ένα jumper στην Motherboard ώστε να χρησιμοποιείται το Spdif από την realtek.
Πήγα μετά στο soundmax driver-->spdif-->Output digital only (ίσως και τα παρακάτω να κάνουν δουλειά, αλλά δεν τα δοκίμασα.Τέλος στο Media Player Classic, αφού ξεκκινήσει να παίζει το βίντεο, δεξί κλικ στην εικόνα-->filters-->ac3 audio decoder-->επιλέγουμε spdif στις 2 επιλογές. Εννοείται ότι συνδέουμε την spdif έξοδο του υπολογιστή με την ψηφιακή είσοδο ενός αποκωδικοποιητή home cinema. Για επαλήθευση βάλτε κάτι να παίζει με πολυκάναλο ήχο και σιγουρευτείτε ότι στην οθόνη του αποκωδικοποιητή έχουν ανάψει και τα surround ηχεία και όχι μόνο τα δύο μπροστά.
Πλέον είμαστε έτοιμοι να δούμε την ταινία που θέλουμε.
Tip: Με διπλό κλικ στην εικόνα γίνεται full screen ο media player classic και ομοίως επαναφέρεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου